Bloggartikel

Hur arrangerar man en utomhusbio?

Det är den evigt stora och återkommande frågan som egentligen har ETT simpelt svar…Flera gånger har besökare och vänner ställt oss frågan: ”Hur arrangerar man en utomhusbio och hur har just ni lyckats så bra?”


Om du är sugen på att göra din första utomhusbio så har du hamnat helt rätt! Här förklarar vi de absolut viktigaste detaljerna och ger dig nycklarna till hur du lyckas med just din utomhusbio. Du kanske tror att man gör en utomhusbio genom att bara sätta upp en bioduk och låta filmen rulla? Fel. Inför varje utomhusbio vi arrangerar ligger många månaders planering bakom, så se till att planera ditt evenemang i god tid! En utomhusbio är så mycket mer än ett lakan och en projektor. En utomhusbio är byggt utav känslor och idéer.


Vad är det första du tänker på när du hör ordet utomhusbio? Fundera kring vilka tankar som dyker upp och skriv ner dem. De tankar och känslor du får när du tänker på konceptet utomhusbio kommer till stor sannolikhet att återspegla sig i ditt evenemang.


Det finns många aktörer, små och stora, som arrangerar utomhusbio i olika städer. Ett exempel är när vi arrangerade en stor utomhusbiofestival i Göteborg 2019 där det kom ca 8 500 besökare, det var då vi blev Europas Största Utomhusbiofestival! Det brukar även arrangeras andra utomhusbios i städer som exempelvis Stockholm, Uppsala, Malmö, Borås, Halmstad och många flera. Håll utkik! Bland annat kan vi tipsa om denna lista över utomhusbio 2022, eller varför inte spana in denna lista över festivaler 2022.


Har du besökt en utomhusbio förut? Vad kan du ta med dig i form av inspiration och erfarenhet från det evenemanget? Vad tyckte du var bra och vad tyckte du var mindre bra? Fundera en stund och skriv återigen ner dina tankar och idéer. 


Det finns många frågeställningar som måste redas ut innan du startar filmen. Vilken film ska visas på ditt evenemang? Vad tror du att dina besökare gillar? Skräck? Romantik? Komedi? Musikal? Kanske en blandning av olika filmgenres? Oavsett vad du väljer, försök att inte välja en alltför udda film. Helst ska ju filmen gå att ses av alla åldrar och tyckas om av alla.  Det absolut bästa vore såklart att låta dina besökare rösta fram vilken film de vill se, eller gör som oss - gå på magkänsla! Kanske är det ett mer riskfyllt val, men kom ihåg att dina känslor och tankar kommer att återspeglas i just ditt evenemang.


Varje år använder vi oss av en mind-map där vi samlar alla våra tankar kring vilken känsla vår utomhusbio ska förmedla. Det kan handla om vilken målgrupp vi önskar att rikta oss till, vilken film vill vi visa eller t.ex. vilket godis och snacks vi vill sälja i vår biokiosk.


En mind-map behöver inte se bra ut eller vara särskilt detaljrik. Det viktigaste är att du får ner alla dina tankar och känslor på ett och samma ställe för att sedan kunna överblicka vart du är på väg. Här nedan kan du se en av våra mind-maps som vi skapade när vi skulle planera vår utomhusbiofestival för något år sedan. Som du lär märka finns det många mjuka och varma ord med i vår mind-map som som exempelvis ”familj”, ”kärlek”, ”vänner”, ”glädje” och många fler. Du kanske tycker att det låter löjligt, men det är faktiskt precis såhär våra utomhusbiofestivaler är uppbyggda. Med mycket kärlek, känslor och värme.

Big Crowd Factory - Mind map över våra utomhusbiofestivaler.


Svaret på din fråga om hur man anordnar en lyckad utomhusbio är enligt oss enkelt; Det kvittar vilken projektor du använder eller hur stor bioduk du har, det handlar i grund och botten om att bygga på känslan som du vill förmedla.

Nu när vi gett dig nycklarna till hur man anordnar en utomhusbio, finns det inget som kan stoppa dig. Samla dina tankar från frågeställningarna ovan och påbörja din egna mind-map, men kom ihåg…

Känslan.

Festivalschema sommaren 2023

PS. Behöver du hjälp med att arrangera din utomhusbio, eller är allmänt sugen på att snacka utomhusbio? Se till att ta kontakt med oss på Big Crowd Factory! 

Skriven av

Joel Georgy

January 7, 2022

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!