Bloggartikel

Nöjesguiden: Big Crowd Factory arrangerar gratis utomhusbio i Sommarsverige

En gratis utomhusbio-festival, för alla, i stor skala. Nöjesguiden har intervjuat arrangörerna bakom sommarens turnerande open-air cinema. Tanto i Stockholm, Azaleadalen i Göteborg och Källparken i Uppsala är några av de platser där stadsbor runtom i Sverige kommer att kunna ta del av gratis utomhusbio i sommar, också under ljusa kvällar. Vi har pratat med Rikard Jonsson från Big Crowd Factory som arrangerar bioturnén.  

Kommer det ens att funka med utomhusbio i juli när det är så väldigt ljust i Sverige? Hur tänker ni där?
— Jodå, det fungerar lika bra som sneakers till kostym. Vi arbetar med riktigt bra teknik för bästa möjliga bioupplevelse och börjar inte visa själva filmen förrän solen har gått ner. Våra festivaler brukar vara otroligt uppskattade även i juli.

Vilka är ni som anordnar utomhusbiofestivalen? Är ni filmnördar?
— Det är ett härligt gäng om åtta personer som ligger bakom denna cirkus, alla med ganska olika bakgrunder men kärleken till film och utomhusbio håller oss helt klart samman. Vårt "filmnörderi" tog oss precis igenom två och ett halvt års pandemi och vi är nu mer taggade än någonsin att bjuda hela Sverige på gratis utomhusbio.  

Vad blir det för filmer?
— Vi kan säga mycket om våra utomhusbiofestivaler men just val av film är faktiskt inte riktigt klart ännu. Vi brukar boka in en helg där vi tillsammans tittar igenom alla titlar och diskuterar bästa möjliga filmval i respektive stad. Tidigare har vi visat blockbusters såsom La La Land, A Star is Born, Coco, Grease, osv. Men håll ut, filmvalet avslöjas på våra sociala medier i slutet av juni, vanligtvis går vi ut med det någon vecka innan festivalen äger rum.

Förutom filmvisningar är det mycket annat som ska hända på festivalområdet - berätta mer om det.
— Vi försöker skapa ett helhetskoncept där vi erbjuder allting ifrån aktivitetsområden, goodiebags, DJ's, artister, tävlingar, foodtrucks, loungeytor och den självklara biokiosken där du hittar precis allting du önskar inför den kommande biovisningen.

Hur har ni råd att göra en gratis utomhusbiofestival?
— I nuläget skapar vi dessa festivaler pro bono, det är framförallt vår egen tid som investeras. Därefter finansieras även festivalerna via våra samarbetspartners, såsom Pucko, Filmstaden, 3 Sverige, m.fl. Vår huvudpartner i år är den klassiska chokladmjölken Pucko, när Pucko klev in som partner valde vi även att låta dem presentera hela festivalturnén - Pucko Sommarbiofestival 2022!

Vad händer vid dåligt väder?
— Det blir såklart mindre skoj, och det är kläder efter väder som gäller. Kan varmt tipsa om att ta på sig en keps tillsammans med en poncho, det brukar vara ett vinnande koncept. Förhoppningsvis regnar det inte på alla våra sex festivaler. Vi får helt enkelt be till vädergudarna!

Varför ska folk besöka er festival?
— Om du är sugen på en härlig festivaldag, avslutad med lite mysig utomhusbio, ska du absolut komma och besöka oss. Det är ganska low pressure, festivalbesökarna kan komma och stanna så länge de önskar. Vi arrangerar dessutom alla våra festivaler i centrala och lättillgängliga parker, och att du som besökare inte behöver betala en endaste krona brukar locka en hel del glada festivalbesökare runtom i sommar-Sverige.

Festivalschema sommaren 2023
PS. Mer info om Big Crowd Factory's utomhusbiofestivaler finns här.

Skriven av

Joel Georgy

May 20, 2022

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!