Bloggartikel

Resan till Europas Största Utomhusbio

Två studenter, en solig men kall februarimorgon 2017 och tentaplugg. Vid första anblick låter denna kombo kanske inte så märkvärdig för det otränade ögat – men här på Big Crowd Factory är detta lite av en favoritmix. Det var nämligen så det hela tog fart. För vad det tränade ögat faktiskt ser är att det just är februari OCH sol. I Sverige. Det brukar vara först runt denna tid på året en vågar lyfta blicken och drömma sig bort mot sommaren och våra två studenter var inget undantag. För distraktionen solen förde med sig blev vad vi vill tro var the secret sauce för att århundradets idé skulle kläckas:

En gratis utomhusbiofestival, för alla, i stor skala. Big Crowds with Good Vibes, helt enkelt.

Vore det inte gött med en utomhusbio?


Så, vad hände sen? Jo, studenterna vid namn Viktor Skoglund och Anton Lindegren började fila på hur de skulle förverkliga idéen. Ganska snabbt kom dom fram till att Facebook var rätt forum så i vanlig ordning skapades det ett evenemang på plattformen: Utomhusbio i Slottskogen 2017. Hur många skulle vara intresserade? Några hundra skulle nog kunna trycka i boxen på evenemanget men mycket större än så var inte förhoppningarna. Spola fram tiden till maj 2017 så hade flera tusen visat intresse samtidigt som Viktor och Anton insåg att bioduken troligtvis inte skulle räcka för en så stor folkmassa. Det hela blev lite större än tänkt så kommande månader fram till eventet spenderades på finansiering, tillstånd och lite annat smått och gott. I slutändan hade fler än 20,000 personer anmält intresse via Facebook samtidigt som ca 5,000 faktiskt dök upp på utomhusbion. En magisk kväll som inte upplevts i Göteborg förut. Viktor och Anton lyfte blicken mot kommande år.


Från Filippinerna till galaxens skönaste sommarbio

Efter succén 2017 så stärktes teamet med fler teammedlemmar. Planeringen kunde bli lite mer proaktiv, bioduken större och foodtrucks-området utökat för att korta ner dom långa köerna från föregående år. Armand, en sångare Viktor mött i Filippinerna, hade vägarna förbi Europa och passade därmed på att göra en detour till Sverige. Sångaren tillsammans med en rappare från Amsterdam och några lokala musiker stod för underhållningen samtidigt som popcornen smakade bättre än någonsin till filmen Coco. För er som besökte oss 2018 blev nog Armands “I’ll see you in the Philippines” soundtracket för resten av sommaren samtidigt som atmosfären och värmen troligtvis blev fina minnen som sent kommer glömmas. Vilken kväll. Cirkus 7,000 personer blev vi.

8,500 besökare, en rappande butikschef och Europas Största Utomhusbio

“Hur blev ni Europas Största Utomhusbio då?” är nog en fråga du som läsare börjar ställa dig vid det här laget. Du kan var lugn – snart kommer svaret! Men först vill jag slå ett slag för sommarlåten vi spelade in till 2019 års event. Idéen kom från Viktor som snabbt satte sig och började skriva text någon månad innan det var dags för utomhusbion. Tacksamt nog hade han ett gäng vänner som kunde stå för det instrumentala och sången gjordes av Jonathan som var butikschef på Sveriges kanske coolaste livsmedelsbutik: ICA Majorna i Göteborg. Låten går att hitta på Spotify – sök på “Semester i Majorna” med “The Rapping Butikschef” och kolla in den vet jag. Eller klicka på länken här.

Med det sagt kan vi nu komma tillbaka till hur vi blev störst, bäst och vackrast (okej, troligtvis inte det sista). Det var nämligen så att vi insåg att det inte fanns så många stora endagsfestivaler som vår när vi gjorde lite research. I Österrike fanns det en med 8,000 sittplatser vilken var den största i Europa. “Vad coolt event” tänkte vi – åtminstone fram tills när vi konstaterade att ca 8,500 personer besökt oss under vår utomhusbio 2019.

Så där har ni det. Detta var hur resan från en kall men solig februari morgon till Europas Största Utomhusbio.

So, what’s next?

Med ett nytt team känner vi oss på Big Crowd Factory starkare än någonsin och mer taggade för nästa fas hade vi inte kunnat vara. Nu expanderar vi till flertalet av dom största städerna i Sverige så att fler personer kan få ta del av vårt koncept. Samtidigt pratar vi med Guinness World Records om att ta ett världsrekord i Världens Största Utomhusbio på hemmaplan i Göteborg nästa år.

Jag hoppas vi ses då eller på några av våra andra kommande festivaler runtom i Sverige!

Tills dess – keep calm and have good vibes.

Skriven av

Joel Georgy

May 8, 2020

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!