Bloggartikel

Utomhusbio Sommaren 2023

Samla nära och kära, köp en picknikfilt och plocka fram kalendern för nu är det dags. Sommaren 2023 kan kännas långt borta men redan nu har flera olika arrangörer börjat planera sina utomhusbios runtom i hela landet. Vi har samlat ihop en lista över alla utomhusbios som kommer att visas i våra största städer, från norr till söder och det är fler än man kan tro. Hoppas att du gillar utomhusbio för sommaren 2023 kommer vara fylld av dem!

Nedan kan du se Big Crowd Factory's aftermovie från deras utomhusbio i Malmö, Lördagsplan i Slottsparken, under sommaren 2022. Under nästa år siktar arrangörerna på ett ännu större evenemang!

Lista över utomhusbio sommaren 2023

Vi börjar med en snabb lista över alla de utomhusbios som vi har hittat när vi skrev den här artikeln. I listan nämner vi bara stad och arrangör, för att få veta mer får du gärna fortsätta läsa artikeln. 

 • Stockholm – Stockholm filmfestival, Utomhusbio i Larsberg, Big Crowd Factory
 • Göteborg – Big Crowd Factory, Göteborgs filmfestival
 • Malmö – Panora, Big Crowd Factory
 • Uppsala – Gränbystaden, Big Crowd Factory
 • Västerås – Västerås stad
 • Örebro – Campingbio, KFUM Örebro
 • Linköping – Skylten
 • Helsingborg – Röda Kvarn Utomhusbio
 • Jönköping – Sommar i Skeppsbron
 • Lund – Big Crowd Factory
 • Umeå – Visit Umeå
 • Södertälje – Södertälje City
 • Strängnäs – Ung i Strängnäs
 • Katrineholm - Katrineholmsveckan
 • Halmstad – Sommarbio i Norre Katts Park

Med den korta listan nu avklarad är det dags att göra en liten djupdykning i de olika utebiofestivalerna för att hjälpa dig hitta den eller de festivaler som passar just dig bäst!

Utomhusbio i Stockholm, sommaren 2023.

Utomhusbio i Stockholm 2023

Stockholm är en stad som alltid lever upp lite extra på sommaren, inte minst tack vare sina olika aktiviteter och festivaler, och festivaler finns det gott om. Här har vi skrivit om tre olika utomhusbio festivaler som kommer hållas i Stockholm under sommaren 2023. 

Stockholms filmfestival - Rålambshovsparken

I över 30 år har Stockholms filmfestival arrangerat utomhusbio i olika parker i Stockholm och 2023 är inget undantag. När vi skriver den här artikeln har vi ännu inte fått veta några exakta datum men festivalen brukar arrangeras i mitten av augusti. Här hittar du allt som har med film att göra, både nya filmer och gamla klassiker. Om du är intresserad av utomhusbio är den här festivalen något du bara inte får missa.

Här hittar du mer information

Utomhusbio i Larsberg - Lidingö

Utomhusbio i Larsberg började 2017 och har sedan dess kört varje år, förutom 2020. Festivalen brukar pågå under några dagar i augusti med flera olika filmer varje dag. Du väljer alltså själv när du vill komma beroende på vilken film du är intresserad av. Inträdet är helt gratis och självklart är alla välkomna. Ännu har ingen information om 2023 släppts men när den gör det hittar du den här. https://www.biolarsberg.se/

Open-Air by Big Crowd Factory - Tantolunden (Lördag 8:e & 22:a juli)

Självklart kommer även vi tillbaka till Stockholm under 2023! Exakt vilka datum som vi kör har vi ännu inte bestämt men håll utkik i våra sociala medier så kommer du vara bland de första som får reda på det. Här kan du också hitta information om framtida events som du inte vill missa. Ta med dig vännerna så gör vi sommaren 2023 lika oförglömlig som sommaren 2022!

Utomhusbio i Göteborg, sommaren 2023, detta är en festival du inte vill missa!

Utomhusbio i Göteborg 2023

Göteborg klassas av många som en av Sveriges finaste städer och när du en varm sommarnatt sitter under stjärnorna och tittar på en bra film i en härlig park är det lätt att förstå vad dem menar. Nästa sommar kommer det hållas flera olika utomhusbios i Göteborg och vi hoppas verkligen att vi ses där!

Open-Air by Big Crowd Factory - Azaleadalen (Lördag 15:e & 29:e juli)

Vår utomhusbio 2022 i Azaleadalen blev en succé med en bra film, trevlig publik och perfekt väder. Självklart hoppas vi därför på en favorit i repris 2023 när vi kommer tillbaka till Göteborg. Vi kan inte berätta exakt vilka datum men om du följer oss i våra sociala medier lovar vi att du ska få reda på det så snart som möjligt. Det här kommer bli sommarens höjdpunkt!

Göteborgs filmfestival - Slottsskogen

Precis som Stockholm har även Göteborg en filmfestival som erbjuder utomhusbio. Detta har man gjort under flera år och 2023 lär inte bli något undantag. Biovisningen brukar ske i slutet av augusti/början av september så boka in dessa datum redan nu för att vara säker på att inte gå miste om en fantastiskt sommarkväll!

När information finns tillgänglig hittar du den här

Utomhusbio i Slottsparken i Malmö 2023.

Utomhusbio i Malmö 2023

Är du på väg söderut i Europa och funderar på att göra ett kort stopp i Malmö? Det är en strålande idé och det måste vi rekommendera någon av stadens alla utomhusbios. Till exempel kommer Panora anordna film i hela staden och sen kommer vi dit såklart. Tillsammans gör vi sommaren 2023 till den bästa någonsin!

Panora

Panora, tillsammans med Malmö Sommarscen har länge anordnat en väldigt populär utomhusbio och trenden lär fortsätta även 2023. Panora visar filmer under en stor del av sommaren i olika parker i Malmö. Oavsett vart i staden du bor eller vilka planer du har bör du alltså kunna se åtminstone en trevlig film under stjärnorna i Malmö 2023. Självklart har alla visningarna fri entré.

Här hittar du all information du behöver om eventet. 

Open-Air by Big Crowd Factory - Lördagsplan (Lördag 1:a juli & 5:e augusti)

Vi har arrangerat utomhusbio i Malmö i flera år nu och vi har inga planer på att sluta! 2023 kommer vi tillbaka till Lördagsplan och vi hoppas att ni också kommer att vara där. Tillsammans anordnar vi en oförglömlig kväll i Malmö med trevliga människor, otrolig musik och fantastiska filmer. Finns det ett bättre sätt att spendera en sommarkväll?

Så här härligt såg det ut förra året

Utomhusbio Uppsala 2023, lägg Källparken på minnet!

Utomhusbio i Uppsala 2023

Uppsala har mer att erbjuda än bara ett fint universitet. Det är också en väldigt vacker och gammal stad som passar perfekt för ett besök i sommar. Självklart tycker vi också du ska boka in ditt besök så att du har möjlighet att gå på en utomhusbio. Få saker slår en bra film under en varm sommarkväll med bra vänner. 

Gränbystaden - Gränbyparken

Gränbystaden har under flera år arrangerat utomhusbio i Gränbyparken tillsammans med Nordisk Film Bio. Därför tycker vi absolut du ska boka in en resa till Uppsala i mitten av augusti inför 2023 när festivalen säkerligen kommer tillbaka för två succékvällar till. Självklart är både kvällarna helt gratis, även om det finns möjlighet att köpa både mat och snacks på plats. Kom som du är och njut av en riktigt härlig kväll!

Här har du en länk till deras hemsida med alla detaljer

Big Crowd Factory - Källparken (TBD)

Trodde ni att vi skulle glömma Uppsala på vår turné genom Sverige? Vi på Big Crowd Factory tycker att Uppsala och alla studenterna som bor där är fantastiska och därför kommer vi självklart tillbaka till Källparken 2023. Vi kommer att bjuda på ett fullspäckat schema med god mat, bra musik, trevliga människor och, självklart, även en fantastiskt film.

Om du vill veta exakt vilka datum som vi kommer vara där får du gärna följa oss på våra sociala medier. Det är här vi lägger ut informationen först, så att alla våra följare ska kunna planera sin semester i god tid. 

Utomhusbio i Västerås 2023, förhoppningsvis får vi till lika bra väder under nästa sommar!

Utomhusbio i Västerås 2023

Västerås kanske inte är den första staden du tänker på när du tänker sommarsemester men staden kan faktiskt passa perfekt om du är på resa i Sverige, speciellt om du kommer dit i augusti. Förutom sin årliga utomhusbio har staden självklart mer att erbjuda, till exempel ett av Sveriges bästa badhus, Kokpunkten. 

Västerås stad - Lögastrand

Västerås stad har länge haft en tradition av att köra en utomhusbio på Lögastrand en kväll i augusti. Pandemin ställde till det men 2022 är utomhusbion tillbaka och vi hoppas självklart att traditionen fortsätter även 2023. Här får du möjligheten att se på en härlig film på en strand, något som faktiskt är unikt för Västerås. Vi tror att det här kommer bli en otrolig kväll i Västerås och vi rekommenderar verkligen ett besök. Är vädret bra rekommenderar vi att du kommer lite tidigare för att hinna med ett svalkande dopp innan filmen drar igång. 

Mysig utomhusbio i Örebro under sommaren 2023.

Utomhusbio i Örebro 2023

Sommaren 2023 kommer Örebro att anordna flera olika utomhusbios som du självklart ska besöka om du är på besök i staden. Det bästa är att det kommer finnas utomhusbios hela sommaren, så oavsett när du är i staden finns det alltid en film som du kan gå och se. 

Campingbio - Gustavsvik

Varför inte kombinera campingsemester med utomhusbio? Det tyckte i alla fall Campingbio var en strålande idé och därför har de åkt ut på turné och besökt campingar över hela Sverige under sommaren. Med tanke på succén är vi övertygade om att de kommer tillbaka även nästa år. Här kan du antingen välja att bara komma på kvällen och njuta av en bra film eller komma tidigare och kanske testa lite minigolf eller varför inte ett besök på vattenlandet Lost City?

Här kan du läsa mer om Campingbio och deras turnering. 

KFUM Örebro - Hästhagen

2022 visade KFUM i Örebro flera filmer hela sommaren och vi hoppas självklart att detta koncept kommer tillbaka 2023. Hästhagen är en fin park strax utanför Örebro som passar perfekt för utomhusbio. Packa matsäck, ta med en skön stol och samla vännerna för en trevlig kväll i det gröna. På tisdagar visas barntillåtna filmer och på onsdagar filmer med en åldersgräns på 11/12 år.

Här hittar du deras hemsida fylld med bra information. 

Vad slår en magiskt utomhusbio i Linköping mitt under högsommaren?

Utomhusbio i Linköping 2023

Linköping är, likt Uppsala, en universitetsstad som har så mycket mer att erbjuda. Det är en stad men en lång historia och som fortfarande har kvar många gamla vackra byggnader. Självklart har staden också en fin utomhusbio, vilket är anledningen till att den fått komma med på vår lista. 

Skylten - innergården

På Skylten i Linköping kan du varje sommar se flera olika utomhusbios som vi absolut tycker är värda ett besök. De sätter upp en stor bioduk på innergården för alla som vill se filmen. Här finns också ett café som serverar lättare mat och dryck (och självklart popcorn) till alla besökare. Inträdet till denna utomhusbio är inte gratis men biljetterna är inte överdrivet dyra. Absolut värt ett besök om du är i Linköping.

Här hittar du kulturhusets hemsida 

Utomhusbio i Helsingborg under sommaren 2023.

Utomhusbio i Helsingborg 2023

Helsingborg är en stad som många bara passerar på väg mot färjan till Danmark. Synd tycker vi eftersom staden har så mycket att erbjuda, speciellt på sommaren. Här hålls till exempel årligen Helsingborgs stadsfestival som för det mesta kan erbjuda en riktigt fin utomhusbio. 

Röda Kvarn Utomhusbio

Röda Kvarn är en av Sveriges äldsta biografer och de värnar stolt över sin historia. Därför är de gärna med och visar upp sig på Helsings stadsfestival med en utomhusbio, något de gjort flera år i rad. Har du vägarna förbi Helsingborg, kanske på väg mot Danmark, är detta absolut en trevlig upplevelse. Finns det en bättra kombination än trevligt folk, god mat och bra film? Det tror i alla fall inte vi.

Om du vill läsa mer om Röda Kvarn och deras utomhusbio finns det massor med information på deras hemsida

Härliga besökare i den lokala utomhusbion i Jönköping, förhoppningsvis får vi se detta arrangemang även under sommaren 2023.

Utomhusbio i Jönköping 2023

Vacker belägen vid Vätterns strand ligger Jönköping, en av Sveriges bästa sommarstäder. Hit åker många för att sola, bad och bara ha det skönt på semestern. Självklart finns här också mycket annat att göra, till exempel en utomhusbio. Varför inte stanna till här en dag eller två på er resa söderut? Ni kommer inte att ångra er. 

Sommar i Skeppsbron - Skeppsbron

I Jönköpings nyaste stadsdel har det varit aktiviteter hela sommaren och vi hoppas självklart att detta är något som återkommer 2023. En av dessa aktiviteter har varit en trevlig utomhusbio som blivit väldigt populär. Här finns också ett litet café som säljer fika för bion men självklart är det också tillåtet att ta med egen mat och snacks till bion. Vi tror det kommer bli några riktigt trevlig kvällar med utomhusbio i Jönköping.

Här finns allt du behöver veta om eventet

Utomhusbio i Norrköping 2023, gör dig redo för en magisk helkväll.

Utomhusbio i Norrköping 2023

I Östergötland hittar vi Norrköping som har en av våra mest kända utomhusbios men också mycket annat att göra. Är vädret fint kan du till exempel ta en dag vid havet, eller varför inte åka ut på en av öarna? Självklart finns här också Kolmården som kan roa både stora och små. 

Bio under stjärnorna

Flimmer har visat utomhusbio i flera år och de har blivit riktigt duktiga på det. Under 2023 kommer de att arrangera utomhusbio runtom i hela Norrköping. De tidigare åren har datum varit i den senare hälften av augusti så se definitivt till att planera in ett besök i Norrköping under några av dem dagarna!

Flimmer erbjuder även dig som vill arrangera en egen utomhusbio att hyra deras utrustning och personal. Det enda du behöver göra är att betala, allt annat fixar Flimmer så att även du ska kunna anordna en oförglömlig kväll. Om du vill lära dig mer om Flimmer kan du gå in på deras hemsida

Utomhusbio i Lund 2023, i sommar siktar vi på favorit i repris!

Utomhusbio i Lund 2023

Lund är en av våra allra äldsta städer och därför är den också fylld av historia. Här kan du lära dig om de många krigen mot Danmark men även mycket annat då staden också har ett av våra äldsta universitet. 

Open-Air by Big Crowd Factory – Patrik Rosengrens Park (TBD)

Vad vore en utebioturné som inte inkluderade Lund? Självklart kommer vi att komma tillbaka till Lund 2023 för att anordna en av sommarens mest minnesvärda kvällar. Precis som alla våra andra utomhusbio-kvällar kommer hela kvällen med både film och musik vara helt gratis. Du väljer själv om du vill köpa mat från någon av alla de foodtrucks som kommer att vara där eller ta med din egen. Tillsammans gör vi 2023 ännu bättre än 2022!

Mer information kommer när vi börjar närma oss sommaren 2023. Följ oss gärna på våra sociala medier för de senaste uppdateringarna. 

Under sommaren 2023 hoppas vi på ett återbesök av arrangören Visit Umeå. Kanske är detta Sveriges mysigaste utomhusbio trots allt?

Utomhusbio i Umeå 2023

Nu rör vi oss norrut i vårt långa land och hamnar ända uppe i Umeå. Den här staden, även kallad björkarnas stad, har på senare tid blivit något känd för att vara ett kulturcentrum. Här hittar du flera olika intressanta museum och självklart hittar du också en fin utomhusbio. 

Visit Umeå – Broparken

I Broparken har Visit Umeå flera gånger arrangerat en utomhusbio och vi hoppas och tror att traditionen fortsätter även 2023. Ta med dig en filt och en picknickkorg för en härlig kväll under stjärnorna med nära och kära. Inträdet är gratis och alla är välkomna. Perfekt för alla er som bor lite längre norrut i landet och tycker det är för krångligt att åka långt söderut.

Mer information om eventet hittar du här.

Utomhusbio, mitt i centrum i Södertälje under 2023.

Utomhusbio i Södertälje 2023

En kort tur bort från Stockholm hittar vi nästa stad på vår lista, Södertälje. Staden ligger vid kusten till Mälaren och är därför en populär sommarstad med turistmål som Södertälje kanal. Här finns också ett rikt kulturliv vilket kanske är anledningen bakom den årliga utomhusbion. 

Södertälje City – Maren

Arrangören av utomhusbion i Södertälje är ingen mindre än Södertälje City själva. Vid flera olika tillfällen under sommaren brukar de bjuda in till en härlig kväll med bra film och god mat, mitt i staden. Varje år brukar också folket få rösta på vilka filmer som de vill se. Vi tycker att det är ett riktigt trevlig event som du absolut borde lägga in i din kalender för sommaren 2023.

Södertälje Citys hemsida hittar du all information som du behöver för att förbereda dig inför nästa utomhusbio. 

Utomhusbio i Stängnäs 2023 med extra allt.

Utomhusbio i Strängnäs 2023

Vår nästa utomhusbio hittar vi i Strängnäs, en väldigt trevlig stad vid Mälarens södra strand. Stadens känns igen av den vackra domkyrkan som ligger högst upp på kyrkberget, mitt i staden. Hit kan vi varmt rekommendera ett besök, speciellt om du kan kombinera besöket med en härlig bioupplevelse. 

Ung i Strängnäs – Vasavallen

På konstgräsplanen i Strängnäs anordnar Ung i Strängnäs en häftig utomhusbio, något vi verkligen hoppas de fortsätter göra 2023. Eventet är både drog och alkoholfritt och filmen är noga utvald för att kunna passa hela familjen. Inträdet är också helt gratis för att så många som möjligt ska kunna vara med. Så samla släkt och vänner och ta med dem ut för en härlig kväll i Strängnäs!

Strängnäs kommun har mer information om utomhusbion. 

Utomhusbio i Katrineholm under sommare 2023, boka in detta i din kalender redan nu!

Utomhusbio i Katrineholm 2023

Även de mindre städerna i landet kan ha riktigt härligt events, som en utomhusbio. Katrineholm är en liten stad mitt i Mälardalen, mest känd som en stad man ofta passerar med tåg mellan Stockholm och Göteborg. Vi tycker dock det kan vara värt att kliva av tåget och spendera en dag i denna fina stad. 

Katrineholmsveckan – Stadsparken

En vecka om året, i slutet av sommaren, arrangeras Katrineholmsveckan. Det är en vecka fylld med aktiviteter för stora och små. Till exempel brukar kommunen arrangera en utomhusbio i Stadsparken, en tradition som nog kommer att fortsätta även 2023. Vi tycker att det låter riktigt härligt och hoppas att så många som möjligt av er har möjlighet att åka dit. Kanske hittar ni ett nytt favoritresmål. 

Mer information hittar ni på arrangörens egen Facebook-sida 


Utomhusbion i Halmstad kommer tillbaka till sommaren 2023.

Utomhusbio i Halmstad 2023

Sist, men verkligen inte minst, har vi Halmstad. Denna fina stad i södra Sverige har både slott och stränder men det är inte därför staden fått en plats på vår lista. Här har i många år anordnats en riktigt fin utomhusbio som vi absolut tycker är värd ett besök. 

Sommarbio i Norre Katts Park

Halmstad City anordnar varje år en utomhusbio för alla som bor eller befinner sig i Halmstad under sommaren. Filmerna som visas är anpassade för att hela familjen ska kunna komma ut och njuta tillsammans av en trevlig kväll i det gröna och hela kvällen är helt kostnadsfri. Det enda du behöver ta med dig är ett glatt humör och något att sitta på. Självklart skadar det inte heller att ha med sig lite snacks. 

Redo för Utomhusbio under sommaren 2023, gör som denna man och ta med en brassestol för bästa upplevelse!

Som ni ser kommer hela sommaren 2023 vara fullspäckad av utomhusbios för den som är intresserad. Vill man kan man göra en resa genom Sverige och besöka så många som möjligt, eller så väljer man ut en eller två som ser lite extra trevliga ut. Självklart är det också en bra idé att samla ihop så många vänner och familj som möjligt, så blir upplevelsen ännu trevligare.

Nedan kan du se en aftermovie från Big Crowd Factory's utomhusbio i Göteborg under sommaren 2022, hoppas att vi ses under sommaren 2023!

Festivalschema 2023

Du hittar vårt festivalschema inför sommarens turné här nedan:


PS. Mer om Big Crowd Factory's alla utomhusbios hittar du här!

Skriven av

Joel Georgy

August 8, 2022

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!