Bloggartikel

Vad är en utomhusbiofestival?

Bio har nog de flesta koll på vad det är och utomhusbio är ju lite samma grej - fast ja, utomhus. Festivaler är ju även det ett ganska så vedertaget fenomen så det tänker jag vi kan skippa skriva en avhandling på. Kombinationen av båda är dock inte lika vanligt - vilket är varför vi på Big Crowd Factory valt att göra en grej av det: 2017 (då vi startade) slog det oss nämligen att Utomhusbiofestivaler var något som saknades i Sverige!


Vid första anblick låter det hela kanske inte så spännande (bio + utomhus + festivaler)... men för oss är detta ett klockrent exempel på när 1 + 1 + 1 blir betydligt större än 3. Okej, riktigt så går inte talesättet men jag tror ni är med mig. För det är något särskilt som händer när biosalongen förflyttas till stans skönaste park, när mat, vänner, film och musik fyller en kväll under högsommaren. Det blir liksom något alldeles extra. Detta är i alla fall vad vår övertygelse är och även anledningen till att vi är så passionerade kring att sprida Good vibes över hela Sverige genom våra utomhusbiofestivaler.

Skeptisk? Eller tror du kanske det först när du ser det? Ingen fara, det var vi också innan vi gick på vår första utomhusbiofestival. Och du behöver inte oroa dig - för nedan har vi försökt ge en så bra förklaring som möjligt på vad du kan förvänta dig av en sådan här tillställning.

Håll i hatten för nu bär det av!

Utomhusbiofestival: Vad består det av?

En utomhusbiofestival innehåller enligt oss 4 saker: Musik, Mat, Vänner och Utomhusbio. Det finns även ett sista element som vi tycker är lite extra viktigt: det ska va gratis och öppet för alla. 

Musik

Musik kanske är det bästa sättet att komma in i rätt stämning och atmosfär så detta är givetvis en väsentlig del av våra festivaler. Vi dukar upp med ~4 timmars livemusik per festival - både DJs och liveband! För att höja stämningen lite extra brukar vi försöka spela låtar som har med filmen vi visar att göra. Exempelvis så spelade vi “Shallow” året vi visade A Star is Born och “Remember me” året vi visade Coco. Här är det bara att luta sig tillbaka och njuta! Eller varför inte brista ut i allsång med kompisgänget du sitter med? Det hade vi älskat.

Mat

Vad vore en festival utan mat från stans skönaste foodtruck? Ännu bättre, vad sägs om stans ~10 skönaste foodtrucks? Varje utomhusbiofestival vi arrangerar har en foodcourt med varierat utbud (alltid med vegetariska options, såklart!) där du kan välja det som passar just dig. Vill du ta med eget, så gör du det. Vill du inte äta alls, så är det också helt okej. Kravlöst är ordet även om vi starkt rekommenderar att testa maten när vi noga handplockat foodtrucks för en så bra kulinarisk upplevelse som det bara går att få! 

“Men popcornen, då?” kanske du tänker. Givetvis bygger vi upp en biokiosk med alla dina favorit-snacks och drycker där du bunkra upp inför filmen.

Vänner

Det går inte att komma ifrån de faktum att sällskapet brukar vara a och o för en lyckad kväll. Så ta med vännen, barnet, partnern, mamman, pappan, morföräldern, farföräldern dig själv eller hunden. Eller alla nämnda. Eller ingen av dom. Den du vill dela utomhusbiofestivalen med, oavsett vem det är, vill vi ska komma och känna sig välkommen. 


Det finns givetvis gränser, att ta med en bisonoxe hade exempelvis nog inte varit en hit… men vi tänker vi litar på ert omdöme där. Frihet under ansvar kan vi säga.

Utomhusbio

Oavsett hur kreativa vi är kände vi att det var svårt att skippa första biten av ordet Utomhusbiofestival som huvuddel av tillställningen. Skämt åsido - SJÄLVKLART visar vi en film under kvällen. Biovisningen är ju trots allt höjdpunkten. Vilken film brukar vi hålla hemligt men en hint är att vi brukar visa kända, musikinspirerade filmer som inte brukar vara särskilt svårflörtade (även för den mest kritiska filmrecensören!). Tidigare har vi visat blockbusters som LaLaLand, Coco och A Star is Born

Gratis, för alla, för alltid.

Detta är för oss en självklarhet. För vad vore en utomhusbiofestival om den inte var gratis och tillgänglig för alla? Vi är lite extra stolta över just detta och det är troligtvis största anledningen till att vi haft så många besökare (8,500 under 2019, då vi blev Europas Största Utomhusbio) men även anledningen till att vi haft besökare från många olika walks of life. Vi tror på samhörighet och vi ser inget bättre sätt att få detta än att samla hela staden under ett tak (eller himmel?).


Inte övertygad om att utomhusbiofestivaler är din grej?

Kolla in på vår kontaktsida här: https://bigcrowdfactory.com/kontakt och slå valfri kollega en signal eller släng iväg ett mail. Utan att skryta så har vi blivit rätt bra på att sälja in konceptet och sen älskar vi att prata utomhusbio med er!

Hoppas vi syns i sommar! Keep calm and have good vibes tills dess!

Btw, våra utomhusbiofestivaler hittar du här: https://bigcrowdfactory.com/festivaler

//Teamet på Big Crowd Factory

Skriven av

Joel Georgy

January 12, 2022

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!