Bloggartikel

Världsrekord i Utomhusbio i Göteborg

Utomhusbion ska locka 10 000 till Slottsskogen i juli 2022


Efter två års pandemipaus hoppas arrangörerna bakom den återkommande utomhusbion i Azaleadalen att kunna återvända till sommaren. Sist de visade film i Slottsskogen kom 8 500 personer, vilket gjorde dem till Europas största utomhusbio. I år räknar de med ännu fler besökare.
– Vi vill satsa på världsrekord, säger arrangören Eric Härstedt.

För fem år sedan bestämde sig ett gäng studenter för att visa gratis utomhusbio i Slottsskogen. Det blev en omedelbar succé, arrangörerna hade räknat med några hundra gäster men i stället kom tusentals. De följande två åren tog man höjd för större skaror och 2019 kom 8 500 gäster till Azaleadalen – vilket gjorde satsningen till Europas största utomhusbio.

– Vi har inte räknat varje deltagare, men har tagit drönarfoton och estimerat antal personer per kvadratmeter, säger Eric Härstedt vd för Big Crowd Factory som arrangerar utomhusbion.

Efter två somrar av pandemirestriktioner hoppas och tror han att de kommer att kunna återvända med bioduk, artister och foodtrucks till Azaleadalen den 16 juli 2022.

– Vi hade inte sett hur en eventsommar med restriktioner kunde se ut innan pandemin, men nu vet vi det och vi tror att vi kan genomföra evenemanget även med restriktioner. Men vi hoppas såklart på en restriktionsfri sommar, säger Eric Härstedt.

Världsrekord i utomhusbio!


Satsar på världsrekord

Enligt det tillstånd de sökt hos polisen räknar de med att uppåt 10 000 personer kan dyka upp på årets evenemang, något som skulle slå rekordet från 2019 med råge.

– Vi vill satsa på världsrekord, det ville vi redan innan pandemin. Vi har börjat reka lite med Guinness world records och det finns inte så många försök i världen så det kan gå. Men vi vet inte hur pandemin påverkar, säger Eric Härstedt.

Planen är att göra en festivalturné med sex nedslag under sommaren, förutom Göteborg planeras även besök i Malmö, Lund, Stockholm och Uppsala. Visningarna är helt gratis, vilket gör det svårt att planera för hur många som kommer vara på plats.

– Eftersom det ska arrangeras på en offentlig plats jobbar vi nära polisen. Vi gör en gemensam säkerhetsplan med dem, där vi planerar för flera möjliga scenarier, säger Eric Härstedt.

Trygghetsvärdar som är anställda av arrangören ska patrullera området tillsammans med fyra ordningsvakter.

– Säkerheten är jätteviktigt, jag tror att vårt framgångsrecept har varit den trygga och goa atmosfären som vi haft tidigare år. Den måste vara kvar annars tappar vi good vibes-känslan som är så viktig.

Hur troligt tror du att det är att detta evenemang går att genomföra till sommaren?

– Efter 2020 känner man att vi vet aldrig helt och hållet, men med två pandemisomrar i ryggen vet vi i alla fall lite grann vad man kan förvänta sig. Så vi får hoppas!Artikel publicerad i Göteborgs-Posten 12:e Januari 2022. Läs hela artikel här.

Skriven av

Joel Georgy

January 13, 2022

Innehåll

Bli en del av upplevelsen

Vi söker ständigt efter spännande partnerskap, volontärer och foodtrucks!

Ta kontakt med oss!